wimcleiren.com > Blog/Vlog > Levenskeuzes > Hoe Je Overtuigingen En Geloof De Wereld Verkloten.

Hoe Je Overtuigingen En Geloof De Wereld Verkloten.

Als je vandaag – hier en nu – op het moment dat je dit artikel begint te lezen, nu eens even zou stil staan bij hoe onze samenleving er eigenlijk uit ziet ? Hoe we de wereld – waarin we elke dag leven – ondergaan? Wat zie je dan? Wat voel je dan? Ben je super euforisch? Ben je blij over hoe het er gisteren aan toe ging, hoe het er vandaag aan toe gaat, en hoe je denkt dat het er morgen aan toe zal gaan?

Oké, misschien heb je persoonlijk iets belangrijks bereikt gisteren, of krijg je vandaag uiteindelijk die loonsverhoging, die nieuwe auto of trek je in je nieuwe huis in. Maar, wat betekenen die dingen allemaal ? “Veel”, zal je zeggen, “dit is het resultaat van mijn succes. Hier heb ik hard voor gewerkt. En als de rest van de wereld daar jaloers op is, dat is dan hun probleem.”

 

Wat als het allemaal maar overtuigingen en geloof is ?

Ja, misschien. Maar misschien ook niet ! Want, wat als het allemaal maar overtuigingen en geloof zijn. Overtuigingen en geloof dat sinds het begin van de mensheid, sinds onze samenleving, in onze hersenen is gestampt door één of andere kwakzalver die alleen maar aan zichzelf en zijn eigen rijkdom dacht. En zo het met de tijd genetisch doorgegeven heeft aan de volgende kloot. Resultaat ? Wel, kijk eens naar onze verdomde wereld, kijk eens naar onze pietluttige samenleving, kijk eens naar onze oh zo kluchtige maatschappij, kijk eens naar ons ondermijnend onderwijssysteem, kijk eens naar ons belachelijk justitiesysteem, kijk eens naar onze économie, … en ik kan zo nog enkele uren doorgaan met dingen op te sommen. Neem gewoon eens even de tijd om naar deze wereld te kijken, naar dat grootste vuilnisbelt vol plastiek en andere door de mens uitgevonden rotzooi, van het universum. Kijk eens even naar de grootste klucht die er bestaat.

Als je nu in een grandioze depressieve staat bent kan je je leven beginnen verbeteren met deze 7 levenstips diet echt werken.

 

De wereld is geworden wat het is, en wat dan ook, daar kunnen we helaas niets meer aan veranderen. We kunnen de tijd niet terug draaien en al die debielen die plastiek, kernwapens en opblaasbare neukpoppen (weer plastiek trouwens) hebben uitgevonden op hun smoel gaan slaan. Dat gaat (nog) niet. Wat we wel kunnen doen – en daar zijn we om één of andere inefficiënte manier mee bezig – is het nodige te doen zodat onze kleine blauwe bol een kleine blauwe bol kan blijven en zodat onze kinderen en vissen binnenkort nog in water kunnen zwemmen. En dan spreken we alleen nog maar over één van écologische problemen waar we allemaal, ja allemaal (ook jij en ik) aan bijgedragen hebben. Dan heb ik het nog niet eens over alle andere aspecten van en uit onze samenlevingscultuur; politiek, oorlog, hebzucht, relaties, geld, egoïsme, onderwijs, porno, sociale media, Disney, terrorisme, enz.

Het zijn allemaal aspecten die gebaseerd zijn op (vroegere) overgedragen overtuigingen en geloof. Nu, iedereen is vrij om zijn eigen overtuigingen en geloof te hebben. Dat spreek ik zeker niet tegen. Keuze genoeg trouwens – de ene wat radicaler dan de andere – dat je gewoon niet weet wat te kiezen. Dus, wat doen we dan ? We creëren onze eigen overtuigingen en geloof – maar inventief dat we zijn – gebaseerd op oude en bestaande overtuigingen of geloof dat ons tot hiertoe niet echt op de goeie weg heeft gezet. En zo komt er een soort van anarchie te ontstaan.  Maar, totale anarchie zal ons wereldprobleem ook niet oplossen. Het maakt het alleen maar erger. Elke keer ze anarchie geprobeerd hebben in onze wereldgeschiedenis, is dat helemaal verkeerd afgelopen en zal het dat vandaag de dag ook doen moest er een zekere omhooggevallen patser daar anders over denken.

 

We leven ons leven op basis van overtuigingen en geloof.

De reden van alles wat er in de wereld aan de gang is, is omdat, naar mijn mening, we ons leven leven op basis van overtuigingen en geloof. Nu, dit artikel is slechts een uitdrukking van mijn gedachten over het hele gegeven. Het is zeker geen absolute definitie die ik je wil opleggen. Ik ben geen opgefokte anarchist of dictator die “sus” of “zo” zegt. Dit is dus gewoon een vrije meningsuiting zoals je er vele terug vindt. Vele mensen zeggen dat ik een idioot ben, anderen zeggen dat ik hun leven gered heb. Het is aan jou, en alleen aan jou, om te beslissen wat je van mijn mening denkt. Hoe dan ook, het enige dat ik probeer te doen is onze samenleving en maatschappij een beetje beter te maken. Op mijn manier…

Dus, naar mijn mening leven we ons leven op basis van overtuigingen. We leven letterlijk in een enorm gemanipuleerd geloofssysteem. En sommige van deze overtuigingen zijn zo naadloos geïntegreerd (in onze wereld) dat de meeste mensen denken en aannemen dat deze natuurlijk zijn waardoor ze deze dan gewoonweg accepteren zonder zich vragen te stellen.

Alleen al het lezen van dit artikel is gebaseerd op geloof, omdat de constructie die in je hoofd wordt gevormd, het beeld dat je krijgt, nu conceptueel is doordat het je grijze massa penetreert en het eigendom wordt van je denkende geest. Misschien bestaat hetgeen wat ECHT is, niet alleen als een concept, maar bestaat het ook in het NU als ervaring. Ja, lees die zin nog maar eens een tweede en misschien een derde keer om hem te begrijpen. Misschien bestaat hetgeen wat ECHT is, niet alleen als een concept, maar bestaat het ook in het NU als ervaring. Met andere woorden, hoewel je een waarheid kunt beschrijven of conceptualiseren, is de conceptualisering zelf enkel en alleen maar een gedachte.

Ben je écht zeker dat de maanlanding in 1969 daadwerkelijk heeft plaatsgevonden? Ben je zeker dat de slag van Waterloo in Waterloo was? Ben je zeker dat JFK écht is neergeschoten? Ben je zeker dat Koning Albert de eerste echt omgekomen is bij het beklimmen van een rots in de Ardennen? Het zijn dingen die je zijn verteld door iemand anders, die je geconceptualiseerd hebt en dan ook geaccepteerd hebt als waarheid. Maar was jij of die persoon dat het je verteld heeft er bij? Alles is dus gebaseerd op wat jij beslist te geloven. Of je hetgeen gaat geloven dat ik in dit artikel uit de doeken doe, is dus jouw keuze. dat is juist de kern van het hele overtuiging- en geloofsconcept.

 

Overtuigingen zijn meningen die we presenteren als onze waarheid.

Een paar waarheden over overtuigingen :
Een herhaalde gedachte, wordt een overtuiging. –> Een herhaalde overtuiging,wordt een gewoonte. –> Een herhaalde gewoonte, wordt een leven.

Een overtuiging is voor ons het meest persoonlijke bewijs dat iets zo is. En dit bewijs creëer je zelf door het te geloven.

Sommige van die overtuigingen kunnen zeer krachtig zijn, vooral wanneer de meerderheid van de hele wereldbevolking erin koopt. Soms veroorzaakt een bepaald geloof, wanneer het in gang wordt gezet, katalytische reacties, wat de vorming van nòg andere overtuigingen teweegbrengt. En geleidelijk aan, stapelen lagen en lagen van geloof en overtuigingen zich op waardoor de eigenlijke directheid en waarheid volledig verdwijnt. We zijn zo dik beladen met overtuigingen dat we ver verwijderd zijn van de oorspronkelijke spontaniteit. En dat maakt ons leven onnodig complex en geritualiseerd. Het steekt ons in hokjes.

 

De belachelijkste overtuigingen van deze droevige maatschappij.

Om je een beter beeld te geven van de volgens mij belangrijkste overtuigingen die onze wereld zo onnodig complex maken, heb ik ze hier even op een rijtje voor je gezet :

 • Identificatie van het zelf met een fysiek lichaam.
  In feite zijn we veel meer dan dat. Dit geloof kan erg moeilijk zijn om te ontrafelen. En er zijn vele coaching-sessies van zelfontdekking voor nodig om onze ware aard te realiseren. De hele reikwijdte van dit geloof gaat verder dan wat in dit artikel kan worden besproken. Dit gaan we dus een andere keer bespreken.
 • Oorlog.
  Oorlog komt voort uit overtuigingen die agressie tegenover anderen rechtvaardigt en waar grote groepen en landen spijtig genoeg aan deelnemen. Oorlog zelf is gewoonweg een stomme overtuiging, omdat natuur en dieren er niet in betrokken zijn. Alleen de mens doet aan oorlog, omdat het in zijn menselijke bekrompen geest is verwekt. Oorlog is geen natuurlijk gegeven en is helemaal niet essentieel voor de mens om te leven. Het concept defensie (het leger) is enkel een uitloper van het feit dat de mens oorlog voert. Moest er geen oorlog zijn, zouden we ook geen legers van gebrainwashte militairen nodig hebben.
 • Geld maakt gelukkig.
  Een overtuiging waarvan de meesten denken dat het waar is, is dat geld gelukkig maakt. Gelukkig zijn heeft helemaal niets te maken met geld, we hebben ons dat gewoonweg zelf wijs gemaakt en dus beginnen geloven! Het concept van geld zet dan op zich het geloof van “status” in gang. Status kweekt competitie, competitie kweekt de ratrace van het leven, de ratrace veroorzaakt dat iemand een leven lang werkt en uiteindelijk beseffen weinigen dat het oorspronkelijke doel van het leven geluk en voldoening was en is.
 • Status.
  Status is iemands waarde die wordt gedicteerd door factoren zoals financiële overvloed en rang. Dit creëert veel leed in een zeer hiërarchische samenlevingen. En dit is dan onaanzienlijk nauw verwant met “geld maakt gelukkig”.
 • Perfectionisme.
  Het is de meest voorkomende overtuiging van onze beschaving. Overal in de wereld wordt perfectionisme als goed beschouwd, terwijl imperfectie slecht is. Iedereen wil dat iedereen perfect is. Nog erger, iedereen denkt op bepaalde momenten dat hij/zij de perfectie zelf is. Is perfectionisme echt een absolute waarde ? Ik denk het niet.
  Naar mijn mening is het een relatief gegeven en wordt het gedragen door menselijke opvatting. Perfectie is een idee. Dingen zijn zoals ze zijn. Perfectie en imperfectie zijn gehechte waarden.
 • Land.
  Het concept van “land” is slechts een geloof van grond bezitten. Maar in essentie hebben wij mensen onze planeet niet gecreëerd en daarom bezit eigenlijk niemand het. We maken er eigenlijk alleen maar gebruik van (op een slechte manier). Patriottisme is dus gewoonweg een uitloper en geloof dat gedragen wordt door ‘land’. Wanneer er geen landen en geen oorlogen zijn, is er ook geen behoefte aan patriottisme.

 

Elke overtuiging, elk geloof is je eigen keuze.

Dus de vraag is : voor welke overtuigingen heb jij gekozen? Overtuigingen die je ondersteunen en je goed doen voelen? Of voor overtuigingen die je belemmeren in je persoonlijke groei en geluk?

Misschien wordt het tijd voor verandering? Kies dan voor overtuigingen die je dienen!

Natuurlijk kan het je de nodige moeite kosten oude overtuigingen los te laten en nieuwe te kiezen die je beter ondersteunen. Dit gaat je helpen :

Als je echt de dingen wil veranderen kan je beginnen met je goede daad van de dag te volbrengen en dit artikel met iedereen die je kent te delen. Zo help je niet alleen mij mijn boodschap over te brengen, zo draag je ook je steentje bij aan het beter maken van onze samenleving, want als we er massaal iets aan doen, wordt iedereen er beter van. Dus, Let’s Make Belgium Great Again. Let’s Make Holland Great Again. Let’s Make The World Great Again.

Als je na het lezen van dit artikel tegen jezelf zegt, ik wil mijn leven verbeteren en veranderen dan kan ik je dit voorstellen:

Zo, ik denk dat ik genoeg over dit onderwerp heb geramd voor vandaag. Bedankt voor het lezen en je deelactie.

De keuze is nu aan jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *